Bikupan och våra bin

Ligusticabin eller Italienska gula bin, är som namnet antyder en Italiensk bisort.

Dessa bin är kända för sin höga motståndskraft mot infektionssjukdommar och parasiter, de är dessutom otroligt snälla bin och mycket produktiva vad gäller honung.

Vilka bor i kupan?

Ett bisamhälle består av tre sorters bin.

Drottningen:
Huvudsaklig uppgift att lägga yngel och se till att samhället består av många starka bin. En drottning kan lägga upp mot 2000 ägg om dagen under sommarperioden

Drönare:
Drönarnas uppgift är att befrukta drottningen.

Arbetsbin:
Arbetsbina är honor och ett samhälle kan bestå av mellan 60.000 och 80.000 bin under sommaren. Dessa bin arbetar med att städa och vakta kupan samt samla pollen och nektar från växtlighet runt om kupan.

Arbetsbina har gaddar till skillnad från drönarna som saknar gaddar. Detta ger arbetsbina ett övertag då de till vintern jagar ut drönarna från samhället. Ett bi kan bara sticka en gång, sedan dör det, vilket gör att bina inte gärna sticks om det inte är nödvändigt. Skulle man bli stucken av ett bi är det viktigt att snabbt ta bort gadden, då den sitter ihop med giftblåsan. Ett snabbt avlägsnande av gadden kan minska reaktionen av sticket. Kläm inte ihop blåsan när gadden tas bort, det orskar bara att mer av giftet sprutas in. Ta ex. en kniv och skrapa bort gadden.

Bikupans uppbyggnad

För att förstå hur bisamhället fungerar är det bra att veta hur deras hem ser ut.
Nedan skall vi försöka förklara de olika delarna i bikupan.

En bikupa består av botten, lådor och tak. Inne i lådorna finns ramar med vax som bina bygger celler på. I dessa celler lägger drottningen ägg alt. så sparar arbetsbina honung i dessa. Vad som hamnar i respektive cell beror på vilken roll en låda har.

Botten
Längst ner har vi en botten till kupan. Där är ingången till bikupan. Oftast har botten ett stålnät så att skräp kan falla ner. Baktill finns dessutom ofta en öppning där man skall ställa in en vit bricka. Denna bricka används för att samla upp skräp och ev. kvalster som bosätter sig i kupan. Vi kan alltså med hjälp av denna bricka följa hur samhället mår och om ev. behandling mot kvalster måste sättas in.

Yngellåda
Uppe på botten ställer man en låda med vaxfyllda ramar. I denna låda skall drottningen bo. Drottningen kommer para sig med drönarna och lägga ägg i cellerna. I början på säsongen har man oftast en yngellåda, men när ramarna i den första börjar bli fulla, så sätter man till ytterligare en låda uppe på den första yngellådan. Drottningen har då två lådor att lägga ägg i cellerna.

Spärrgaller
Mellan yngellådan och lådan ovanför (skattlådan), placeras ett galler. Detta har ett avstånd som gör det omöjligt för drottningen att tas sig upp, men är tillräckligt stor för arbetsbina att ta sig igenom.

Skattlåda
Ovanpå spärrgallret placeras ytterligare en låda med vaxramar. Normalt får 10 ramar plats i en låda. Eftersom drottningen inte kan ta sig upp genom spärrgallret till skattlådan och lägga ägg i cellerna, så fyller arbetsbina dessa celler med honung.

Beroende på hur ofta man vill skatta (plocka ut honungen från kupan) så finns olika sätt att hantera skattlådor.

Alt. 1
När en skattlåda börjar bli full lyfter man bort den första skattlådan, placerar en ny låda med 10 vaxramar där den första stod. Därefter ställer man den första skattlådan uppe på den nya.

Alt. 2
När en skattlåda är full lyfter man bort den första skattlådan, placerar en ny låda med 10 vaxramar där den första stod. Ramarna med honung tar man sedan och slungar och utvinner honungen ifrån.

Täckskivor
Uppepå den översta skattlådan lägger man flera träskivor som ett lock. Anledningen att man har flera skivor är för att man inte ska behöva öppna hela ovansidan på bikupan samtidigt. Det håller bina lugnare och vid kyligare väder kyls inte kupan ner lika snabbt.

Tak
Längst upp lägger vi på ett tak. Taket har samma uppgift som taket på våra hem, skydda från regn och annat som vi inte vill ha in i huset.

Alla dessa delar utgör tillsammans bikupan. Detta var en översiktlig beskrivning av kupans beståndsdelar och borde ge en någorlunda bild av hur våra bins ”hus” ser ut och även ge dig som läser på vår hemsida en uppfattning vad vi skriver om i andra inlägg.